MÁRIA TERÉZIA - Cristenová Gabriele Marie - Antikvariát Starý svet

MÁRIA TERÉZIA

Medzi trónom a láskou

Product Description

druhé vydanie; Po smrti Márie Terézie v novembri 1780 sa v jej pozostalosti našiel prekvapujúci zoznam. Možno si v ňom prečítať, že jej šťastné manželstvo s cisárom trvalo 29 rokov – „to teda je 335 mesiacov, 1 540 týždňov, 10 781 dní, 258 744 hodín“. Ten zoznam spísala vášnivo milujúca žena a dúfala v opätovné stretnutie s manželom.
Niekoľko dní pred smrťou sa Mária Terézia obzerá späť a rozpráva, ako sa všetko začalo. Malá Rezi má šesť rokov a k trónu má ešte ďaleko, keď v roku 1723 do jej života prvý raz vstúpi pätnásťročný dedičný princ Lotrinský. Vtedy ešte nik netuší, že jej detské rojčenie o Františkovi Štefanovi prerastie do vášne.
O trinásť rokov habsburská dedička trónu konečne povie svojmu lotrinskému princovi áno. Politické intrigy a mocenské hry ich najprv držia v neistote. Potom nasledujú dobré roky.
Z „chudobného“ Lotrinčana „bez vlasti“ sa stáva rímsko-nemecký cisár František I. a z 23-ročnej Márie Terézie v roku 1740 po smrti jej otca Karola VI. panovníčka. Vedie vojny, vyjednáva, vládne a obnovuje. Nie je iba manželkou cisára, ale aj arcivojvodkyňou Rakúska, kráľovnou Uhorska a Čiech – a matkou šestnástich detí. František I. však zostáva v tieni svojej ženy. Ako sa s tým cisár vyrovnáva? Mária Terézia spomína…

Ďalšie informácie

Cristenová Gabriele Marie
Žánre

História > novovek (16.st.-1914)
Literatúra faktu > beletrizované texty
Literatúra faktu > životopisy & portréty
Populárno-náučná všehochuť (varia) > z histórie

Krajina autora Nemecko
Storočie autora 20.-21.st.
Podpis
Vydavateľstvo Ikar
Edícia Historické biografie
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 2018
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad Linzbothová Elena
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 373
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov
Anotácia druhé vydanie; Po smrti Márie Terézie v novembri 1780 sa v jej pozostalosti našiel prekvapujúci zoznam. Možno si v ňom prečítať, že jej šťastné manželstvo s cisárom trvalo 29 rokov – „to teda je 335 mesiacov, 1 540 týždňov, 10 781 dní, 258 744 hodín“. Ten zoznam spísala vášnivo milujúca žena a dúfala v opätovné stretnutie s manželom. Niekoľko dní pred smrťou sa Mária Terézia obzerá späť a rozpráva, ako sa všetko začalo. Malá Rezi má šesť rokov a k trónu má ešte ďaleko, keď v roku 1723 do jej života prvý raz vstúpi pätnásťročný dedičný princ Lotrinský. Vtedy ešte nik netuší, že jej detské rojčenie o Františkovi Štefanovi prerastie do vášne. O trinásť rokov habsburská dedička trónu konečne povie svojmu lotrinskému princovi áno. Politické intrigy a mocenské hry ich najprv držia v neistote. Potom nasledujú dobré roky. Z „chudobného“ Lotrinčana „bez vlasti“ sa stáva rímsko-nemecký cisár František I. a z 23-ročnej Márie Terézie v roku 1740 po smrti jej otca Karola VI. panovníčka. Vedie vojny, vyjednáva, vládne a obnovuje. Nie je iba manželkou cisára, ale aj arcivojvodkyňou Rakúska, kráľovnou Uhorska a Čiech – a matkou šestnástich detí. František I. však zostáva v tieni svojej ženy. Ako sa s tým cisár vyrovnáva? Mária Terézia spomína...
Skladové číslo008795
maria terezia – medzi tronom a laskou

720

1 na sklade

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo