FYZIOLÓGIA CHUTI - Brillat-Savarin Jean Anthelme - Antikvariát Starý svet

FYZIOLÓGIA CHUTI

alebo Úvahy o gastronomickom umení

Product Description

Podnadpis podnadpisu: “Dielo teoretické, historické i súčasné, venované parížskym gastronómom” ; text zo záložky knihy: Ochutnali ste už Savarinov nákyp, alebo nejakú inú dobrotu, ktorá nesie jeho meno? Nie, pán Savarin nebol kuchár ani cukrársky majster. Mal zamestnanie, ktoré mnohí ľudia považujú za suchopárne: bol advokát, a nie hociaký! Napísal niekoľko právnických kníh, bol radcom Odvolacieho súdu, nositeľom radu Čestnej légie, členom Spoločnosti na podporu vynálezcovstva, lekárom-amatérom, členom Spoločnosti francúzskych starožitností atď., atď. Stačí! … poviete si. Ako teda, že Savarinovo učené meno zdobí šľahačkový zákusok? Vážený a ctihodný pán Jean-Anthelme Brillat-Savarin sa narodil 1755 v Belley vo Francúzsku. Bol všestranný človek, výborný a rozhľadený spoločník. Navyše sa venoval hudbe na takej úrovni, že v rokoch nútenej emigrácie v New Yorku si zarábal ako hudobník v divadelnom orchestri. Už aj z tohto mála vyplýva, že to bol človek, u ktorého sa vo vzácnej rovnováhe vyskytovala múdrosť i milota: preto pochopil, že nielen láska, ale aj zdravie, výkon a pokoj človeka ide cez žalúdok. A tak celý život zbieral materiál k práci o gastronómii, ktorú napokon tesne pred smrťou dopísal i vydal. Brillat-Savarin považuje gastronómiu za vedu, priam interdisciplinárnu. K jedlu, jedeniu, pôžitku a radosti z jedla sa približuje v širších súvislostiach, s patričnou zodpovednosťou a znalosťami. Závažnou témou však nechce ubrať ľuďom na radosti z čítania jeho knihy, usiluje sa, aby Fyziológia chuti bola pre čitateľov stráviteľná i poučná. V azda najbúrlivejšom období politickej neistoty a bojov, aké Francúzsko kedy postihli, v časoch, ktoré Brillat-Savarin aktívne a naplno prežíval, vzniklo dielo, kde sa hovorí o niečom celkom inom – o potešení z dobrého jedla v spoločnosti priateľov. Za takmer dvesto rokov, čo uplynuli od napísania tejto knihy sa veľa zmenilo v spôsobe života ľudí, rozmnožili sa objavy v biológii, chémii a ostatných vedách. Ale potreba jesť a potreba byť s ľuďmi, prežiť družné chvíle za prestretým stolom, nestarne. Dodnes nás pán Brillat-Savarin učí umeniu vychutnávať.

Ďalšie informácie

Brillat-Savarin Jean Anthelme
Žánre

Gastronómia / Domácnosť > kuchárky (gastronómia)
Literatúra faktu > eseje
Medicína / Zdravie > výživa & diéty

Krajina autora Francúzsko
Storočie autora 18.-19.st.
Podpis
Vydavateľstvo Tatran
Edícia Svetová tvorba
Zväzok v edícii 185.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1987
Náklad 15000
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad Gálová Mária
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - väčší (22,5 - 25cm)
Počet strán 216
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov, mierne opotrebovaný prebal
Anotácia Podnadpis podnadpisu: "Dielo teoretické, historické i súčasné, venované parížskym gastronómom" ; text zo záložky knihy: Ochutnali ste už Savarinov nákyp, alebo nejakú inú dobrotu, ktorá nesie jeho meno? Nie, pán Savarin nebol kuchár ani cukrársky majster. Mal zamestnanie, ktoré mnohí ľudia považujú za suchopárne: bol advokát, a nie hociaký! Napísal niekoľko právnických kníh, bol radcom Odvolacieho súdu, nositeľom radu Čestnej légie, členom Spoločnosti na podporu vynálezcovstva, lekárom-amatérom, členom Spoločnosti francúzskych starožitností atď., atď. Stačí! ... poviete si. Ako teda, že Savarinovo učené meno zdobí šľahačkový zákusok? Vážený a ctihodný pán Jean-Anthelme Brillat-Savarin sa narodil 1755 v Belley vo Francúzsku. Bol všestranný človek, výborný a rozhľadený spoločník. Navyše sa venoval hudbe na takej úrovni, že v rokoch nútenej emigrácie v New Yorku si zarábal ako hudobník v divadelnom orchestri. Už aj z tohto mála vyplýva, že to bol človek, u ktorého sa vo vzácnej rovnováhe vyskytovala múdrosť i milota: preto pochopil, že nielen láska, ale aj zdravie, výkon a pokoj človeka ide cez žalúdok. A tak celý život zbieral materiál k práci o gastronómii, ktorú napokon tesne pred smrťou dopísal i vydal. Brillat-Savarin považuje gastronómiu za vedu, priam interdisciplinárnu. K jedlu, jedeniu, pôžitku a radosti z jedla sa približuje v širších súvislostiach, s patričnou zodpovednosťou a znalosťami. Závažnou témou však nechce ubrať ľuďom na radosti z čítania jeho knihy, usiluje sa, aby Fyziológia chuti bola pre čitateľov stráviteľná i poučná. V azda najbúrlivejšom období politickej neistoty a bojov, aké Francúzsko kedy postihli, v časoch, ktoré Brillat-Savarin aktívne a naplno prežíval, vzniklo dielo, kde sa hovorí o niečom celkom inom - o potešení z dobrého jedla v spoločnosti priateľov. Za takmer dvesto rokov, čo uplynuli od napísania tejto knihy sa veľa zmenilo v spôsobe života ľudí, rozmnožili sa objavy v biológii, chémii a ostatných vedách. Ale potreba jesť a potreba byť s ľuďmi, prežiť družné chvíle za prestretým stolom, nestarne. Dodnes nás pán Brillat-Savarin učí umeniu vychutnávať.
Skladové číslo004329

Ukážky knihy

fyziologia chuti – antikvariat stary svet
fyziologia chuti

670

1 na sklade

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo