ŠTEFAN FURDEK - OTEC AMERICKÝCH SLOVÁKOV - Antikvariát Starý svet

ŠTEFAN FURDEK – OTEC AMERICKÝCH SLOVÁKOV

Product Description

na vydanie pripravil PhDr. Stanislav Bajaník; Štefan Furdek (* 2. september 1855, Trstená, Slovensko – † 18. január 1915, Cleveland, USA) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, spisovateľ a národný buditeľ. Pseudonym: Blahoslav Tatranský, Trstenský. Od roku 1882 žil v USA. Vedúci činiteľ slovenských organizácií v USA, založil fond na podporu národného života na Slovensku a organizoval protestné zhromaždenia amerických Slovákov a ostatných Američanov proti národnostnému útlaku Slovákov v Uhorsku. Jeho organizačná práca bola poznačená katolicizmom. Autor aktuálnych národno-politických a náboženských článkov, krátkych próz a básní s tematikou života amerických Slovákov. Zaslúžil sa o rozvoj slovenských škôl v USA a napísal pre ne niekoľko učebníc a čítaniek. Pre žiakov 1. tr. ľudovej školy zostavil stroj na vyučovanie čítania a rátanie, 1900 si ho dal patentovať. Bol spoluzakladateľom Prvej katolíckej slovenskej jednoty v USA, Matice slovenskej v Amerike a prvým predsedom Slovenskej ligy v Amerike. Vydával a redigoval týždenník a kalendár Jednota, zábavný týždenník Šíp a náboženský mesačník Viera.

Ďalšie informácie

Žánre

História > dejiny mimoeurópske
História > dejiny slovenské
Literatúra faktu > životopisy & portréty
Spoločenské vedy > politológia & politika

Krajina autora neuvedené
Storočie autora neuvedené
Podpis
Vydavateľstvo Matica slovenská
Edícia Slovenský svet
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Martin
Rok vydania 2007
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie čiernobiele reprodukcie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 218
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov
Anotácia na vydanie pripravil PhDr. Stanislav Bajaník; Štefan Furdek (* 2. september 1855, Trstená, Slovensko – † 18. január 1915, Cleveland, USA) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, spisovateľ a národný buditeľ. Pseudonym: Blahoslav Tatranský, Trstenský. Od roku 1882 žil v USA. Vedúci činiteľ slovenských organizácií v USA, založil fond na podporu národného života na Slovensku a organizoval protestné zhromaždenia amerických Slovákov a ostatných Američanov proti národnostnému útlaku Slovákov v Uhorsku. Jeho organizačná práca bola poznačená katolicizmom. Autor aktuálnych národno-politických a náboženských článkov, krátkych próz a básní s tematikou života amerických Slovákov. Zaslúžil sa o rozvoj slovenských škôl v USA a napísal pre ne niekoľko učebníc a čítaniek. Pre žiakov 1. tr. ľudovej školy zostavil stroj na vyučovanie čítania a rátanie, 1900 si ho dal patentovať. Bol spoluzakladateľom Prvej katolíckej slovenskej jednoty v USA, Matice slovenskej v Amerike a prvým predsedom Slovenskej ligy v Amerike. Vydával a redigoval týždenník a kalendár Jednota, zábavný týždenník Šíp a náboženský mesačník Viera.
Skladové číslo007067

Ukážky knihy

stefan furdek – otec americkych slovakov – antikvariat stary svetstefan furdek – otec americkych slovakov – antikvariat stary svet 1
stefan furdek – otec americkych slovakov

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo