MIESTOPISNÉ DEJINY TURCA - Šikura Ján Štefan - Antikvariát Starý svet

MIESTOPISNÉ DEJINY TURCA

Topographische Geschichte von Turiec

Product Description

Prvý zväzok Vlastivednej knižnice Slovenskej Akadémie vied a umení sa zaoberá dejinami najmä malých obcí regiónu Turca, autor zbieral a sumarizoval údaje najmä z rôznych lokálnych obecných archívov, súčasťou tri rozkladacie mapy; info o autorovi: prof. PhDr. Ján Štefan Šikura (1898 Mošovce – 1945 Martin) bol slovenský historik a stredoškolský pedagóg. – študoval dejepis a zemepis na FF KU v Prahe (1919-23), v roku 1930 získal PhDr., neskôr učil na gymnáziách v Žiline, Prividzi a neskôr Martine, kedy bol zároveň kustódom numizmatického oddelenia SNM. Počas 2. svetovej vojny sa zúčastnil protifašistického odboja a Slovenského národného povstania, bol členom Revolučného národného výboru v Martine, v decembri 1944 bol fašistami väznený, podarilo sa mu ujsť. Venoval sa výskumu histórie Turca, najvýznamnejšou jeho prácou sú práve tieto Miestopisné dejiny Turca. V SNM založil a viedol numizmatický kabinet s bohatou knižnicou, skatalogizoval numizmatické zbierky. ( zdroj Slovenský biografický slovník V. zväzok R-Š)

Ďalšie informácie

Šikura Ján Štefan
Žánre

História > dejiny slovenské
Miestopis > Slovensko

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Slovenská akadémia vied a umení (SAVU)
Edícia Vlastivedná knižnica
Zväzok v edícii 1.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1944
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie tri rozkladacie mapy
Obálka
Väzba brožovaná (paperback)
Formát 4° Quarto - m (25 - 30cm)
Počet strán 162
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov, relatívne zachovalá pôvodná papierová väzba i chrbát, bez výraznejších poškodení vzhľadom k roku vydania
Anotácia Prvý zväzok Vlastivednej knižnice Slovenskej Akadémie vied a umení sa zaoberá dejinami najmä malých obcí regiónu Turca, autor zbieral a sumarizoval údaje najmä z rôznych lokálnych obecných archívov, súčasťou tri rozkladacie mapy; info o autorovi: prof. PhDr. Ján Štefan Šikura (1898 Mošovce - 1945 Martin) bol slovenský historik a stredoškolský pedagóg. - študoval dejepis a zemepis na FF KU v Prahe (1919-23), v roku 1930 získal PhDr., neskôr učil na gymnáziách v Žiline, Prividzi a neskôr Martine, kedy bol zároveň kustódom numizmatického oddelenia SNM. Počas 2. svetovej vojny sa zúčastnil protifašistického odboja a Slovenského národného povstania, bol členom Revolučného národného výboru v Martine, v decembri 1944 bol fašistami väznený, podarilo sa mu ujsť. Venoval sa výskumu histórie Turca, najvýznamnejšou jeho prácou sú práve tieto Miestopisné dejiny Turca. V SNM založil a viedol numizmatický kabinet s bohatou knižnicou, skatalogizoval numizmatické zbierky. ( zdroj Slovenský biografický slovník V. zväzok R-Š)
Skladové číslo004432

Ukážky knihy

miestopisne dejiny turca – antikvariat stary svet
miestopisne dejiny turca

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo