DEJINY MALOHONTSKÉHO SENIORÁTU - Riecky - Antikvariát Starý svet

DEJINY MALOHONTSKÉHO SENIORÁTU

Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku

Product Description

Monografia zaoberajúca sa históriou dnes už neexistujúceho Malohontského seniorátu, ktorý existoval 357 rokov je cenným príspevkom k hlbšiemu poznávaniu minulosti ECAV na Slovensku. Autor Martin Riecky, niekdajší dlhoročný farár v Kokave na Rimavicou (2002 – 2014) popri doteraz viac-menej známych faktoch mnohé dopĺňa, spresňuje, ale aj koriguje. Svoje informácie a uzávery opiera o konkrétne dobové dokumenty, z ktorých viaceré boli doteraz prakticky neznáme. Niektoré z nich doslova objavil a vyniesol na svetlo z temnôt zabudnutia. Práca je rozdelená do piatich kapitol. Prvá mapuje politickú históriu regiónu Malohont, ktorého cirkevné dejiny boli prirodzenou súčasťou. Druhá sa zameriava na reformačný proces a zároveň mapuje situáciu počas rekatolizácie v 17. storočí. Tretia mapuje proces maďarizácie a končí rozpadom rakúsko-uhorskej monarchie. Štvrtá pokračuje od vytvorenia prvej Československej republiky a končí rokom 1948. Záverečná piata kapitola zachytáva transformáciu Malohontského seniorátu do podoby súčasného Rimavského seniorátu, ktorá sa odohrala v roku 1953 a zároveň podáva krátku vývojovú líniu až do súčasnosti.

Ďalšie informácie

Riecky Martin
Žánre

História > dejiny slovenské
Miestopis > Slovensko
Náboženstvo / Duchovné náuky > kresťanstvo

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.-21.st.
Podpis
Vydavateľstvo Tranoscius
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Liptovský Mikuláš
Rok vydania 2015
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie čiernobiele a farebné fotografie, reprodukcie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 174
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov, kniha nemá prebal
Anotácia Monografia zaoberajúca sa históriou dnes už neexistujúceho Malohontského seniorátu, ktorý existoval 357 rokov je cenným príspevkom k hlbšiemu poznávaniu minulosti ECAV na Slovensku. Autor Martin Riecky, niekdajší dlhoročný farár v Kokave na Rimavicou (2002 - 2014) popri doteraz viac-menej známych faktoch mnohé dopĺňa, spresňuje, ale aj koriguje. Svoje informácie a uzávery opiera o konkrétne dobové dokumenty, z ktorých viaceré boli doteraz prakticky neznáme. Niektoré z nich doslova objavil a vyniesol na svetlo z temnôt zabudnutia. Práca je rozdelená do piatich kapitol. Prvá mapuje politickú históriu regiónu Malohont, ktorého cirkevné dejiny boli prirodzenou súčasťou. Druhá sa zameriava na reformačný proces a zároveň mapuje situáciu počas rekatolizácie v 17. storočí. Tretia mapuje proces maďarizácie a končí rozpadom rakúsko-uhorskej monarchie. Štvrtá pokračuje od vytvorenia prvej Československej republiky a končí rokom 1948. Záverečná piata kapitola zachytáva transformáciu Malohontského seniorátu do podoby súčasného Rimavského seniorátu, ktorá sa odohrala v roku 1953 a zároveň podáva krátku vývojovú líniu až do súčasnosti.
Skladové číslo008617

Ukážky knihy

dejiny malohontskeho senioratu – riecky – antikvariat stary svetdejiny malohontskeho senioratu – riecky – antikvariat stary svet 1
dejiny malohontskeho senioratu – riecky

1100

1 na sklade

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo

Ctení zákazníci.

Oznamujeme Vám, že v čase 27.4. až 3.5. budeme fyzicky sťahovať knihy z e-shopu do nových priestorov našej kamennej predajne.
Preto Vás v tomto období prosíme o trpezlivosť ohľadom odosielania či potvrdzovania dostupnosti kníh z Vašich objednávok.

Vo výsledku - od 6.5.2024 - nájdete celú e-shopovú ponuku nášho antikvariátu aj v kamennej predajni na Železničnej ul. 21 v Revúcej.

Srdečne Vás pozývame na návštevu našich nových priestorov a ďakujeme za Vašu trpezlivosť. I dôveru.

S úctou

Antikvariát Starý svet
Skryť