ZO SLOVENSKEJ LITERÁRNEJ MINULOSTI - Mráz Antikvariát Starý svet

ZO SLOVENSKEJ LITERÁRNEJ MINULOSTI

Product Description

Vývoj je pokračovaním v pokrokových tradíciách minulosti — to platí aj o vývoji literárnom. Na poznanie týchto pokrokových tradícií, hlavných činiteľov a nositeľov slovenskej literárnej minulosti, je zameraný aj dnešný výskum našej literárnej histórie a literárnej vedy. Tento cieľ sleduje tiež kniha Andreja Mráza „Zo slovenskej literárnej minulosti“. Je to výber zo starších i novších štúdií obsiahlej a plodnej literárnovednej tvorby tohto známeho historika slovenskej literatúry. Zaberajú široké časové rozpätie a obsahujú i mnohotvárnu a mnohoznačnú problematiku. Sú v nich bohatým materiálom doložené i originálne riešené mnohé momenty a problémy složitej dialektiky nášho literárneho vývinu, či sa už týkajú dramatickej spisby alebo poézie, no hlavne klasických postáv našej prózy od Chalupku a Kalinčiaka cez Záhorského až po Martina Kukučína. Sú cenné shrnutým materiálom a podnetné nadhodenou problematikou — a najmä dôslednou snahou vysledovať v nich pomocou analýzy diel i spoločenského pozadia narastenie tých zdravých a progresívnych síl našich literárnych dejín, ktoré vyúsťujú až do prítomnosti. Stále nedostatočne spracovanou otázkou zostáva vzťah našej realistickej tvorby k veľkej pokrokovej literatúre ruskej, zvlášť ku Gogoľovi a Tolstému. I tento úsek našich literárnych dejín Andrej Mráz bohato odkrýva a dokumentuje. Ale toto je len časť, len jeden aspekt jeho knihy: obzor jeho literárnych záujmov je oveľa hlbší a rozľahlejší.

Ďalšie informácie

Mráz Andrej
Žánre

Literárna veda / Jazykoveda > literárna veda o sk/cz dielach

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry (SVKL)
Edícia Otázky umenia
Zväzok v edícii 4.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1953
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 373
Stav dobrý, pečiatky a na niektorých stranách i knižničné vpisy katal. značiek, mierne opotrebovaný prebal
Anotácia Vývoj je pokračovaním v pokrokových tradíciách minulosti — to platí aj o vývoji literárnom. Na poznanie týchto pokrokových tradícií, hlavných činiteľov a nositeľov slovenskej literárnej minulosti, je zameraný aj dnešný výskum našej literárnej histórie a literárnej vedy. Tento cieľ sleduje tiež kniha Andreja Mráza „Zo slovenskej literárnej minulosti“. Je to výber zo starších i novších štúdií obsiahlej a plodnej literárnovednej tvorby tohto známeho historika slovenskej literatúry. Zaberajú široké časové rozpätie a obsahujú i mnohotvárnu a mnohoznačnú problematiku. Sú v nich bohatým materiálom doložené i originálne riešené mnohé momenty a problémy složitej dialektiky nášho literárneho vývinu, či sa už týkajú dramatickej spisby alebo poézie, no hlavne klasických postáv našej prózy od Chalupku a Kalinčiaka cez Záhorského až po Martina Kukučína. Sú cenné shrnutým materiálom a podnetné nadhodenou problematikou — a najmä dôslednou snahou vysledovať v nich pomocou analýzy diel i spoločenského pozadia narastenie tých zdravých a progresívnych síl našich literárnych dejín, ktoré vyúsťujú až do prítomnosti. Stále nedostatočne spracovanou otázkou zostáva vzťah našej realistickej tvorby k veľkej pokrokovej literatúre ruskej, zvlášť ku Gogoľovi a Tolstému. I tento úsek našich literárnych dejín Andrej Mráz bohato odkrýva a dokumentuje. Ale toto je len časť, len jeden aspekt jeho knihy: obzor jeho literárnych záujmov je oveľa hlbší a rozľahlejší.
Skladové číslo006312

Ukážky knihy

zo slovenskej literarnej minulosti – antikvariat stary svetzo slovenskej literarnej minulosti – antikvariat stary svet 1
zo slovenskej literarnej minulosti

450

1 na sklade

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo