BÁSNICKÉ DIELO - Hviezdoslav Pavol Országh - Antikvariát Starý svet

BÁSNICKÉ DIELO

Product Description

Zámerom zostavovateľa Jána Gbúra zjavne nebolo potvrdiť Hviezdoslavov status “maturitného” autora par excellence v podobe akejsi povinnej čítanky školského hviezdoslavovského kánonu. Oproti takémuto “kultotvornému” zámeru odráža koncepcia výberu skôr snahu zachytať reálny význam Hviezdoslavovho diela pri úsilí o jeho faktické priblíženie súčasnému čitateľovi. Zostavovateľovi išlo teda o vyzdvihnutie hodnotového jadra Hviezdoslavovej tvorby – tých jej vrcholov, ktoré zároveň vykazujú nadčasovú platnosť, teda i jej aktuálnu, pre súčasníka stále relevantnú stránku.

V kontexte doterajších vydaní sa tu ako nóvum, ktoré možno oceniť, objavuje jedna v maďarčine a jedna v nemčine napísaná báseň mladého P. Országha (obe paralelne uvedené aj v slovenskom preklade). Aj publikovanie básnikových literárnokritických a teoretických statí veľavravne dokresľuje autentický obraz P. O. Hviezdoslava, aký sme o ňom doteraz azda nemohli mať, a je hodnoverným svedectvom o jeho literárno-estetických názoroch.

Ďalšie informácie

Hviezdoslav Pavol Országh
Žánre

Literárna veda / Jazykoveda > literárna veda o sk/cz dielach
Literatúra faktu > eseje
Literatúra faktu > korešpondencia
Poézia > poézia slovenská & česká

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 19.-20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Kalligram / Ústav slovenskej literatúry SAV
Edícia Knižnica slovenskej literatúry
Zväzok v edícii 8.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 2006
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad neuvedené
Ilustrácie čiernobiele fotografie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 656
Stav veľmi dobrý, pečiatka na signete
Anotácia Zámerom zostavovateľa Jána Gbúra zjavne nebolo potvrdiť Hviezdoslavov status "maturitného" autora par excellence v podobe akejsi povinnej čítanky školského hviezdoslavovského kánonu. Oproti takémuto "kultotvornému" zámeru odráža koncepcia výberu skôr snahu zachytať reálny význam Hviezdoslavovho diela pri úsilí o jeho faktické priblíženie súčasnému čitateľovi. Zostavovateľovi išlo teda o vyzdvihnutie hodnotového jadra Hviezdoslavovej tvorby – tých jej vrcholov, ktoré zároveň vykazujú nadčasovú platnosť, teda i jej aktuálnu, pre súčasníka stále relevantnú stránku. V kontexte doterajších vydaní sa tu ako nóvum, ktoré možno oceniť, objavuje jedna v maďarčine a jedna v nemčine napísaná báseň mladého P. Országha (obe paralelne uvedené aj v slovenskom preklade). Aj publikovanie básnikových literárnokritických a teoretických statí veľavravne dokresľuje autentický obraz P. O. Hviezdoslava, aký sme o ňom doteraz azda nemohli mať, a je hodnoverným svedectvom o jeho literárno-estetických názoroch.
Skladové číslo004476

Ukážky knihy

basnicke dielo hviezdoslav – antikvariat stary svetbasnicke dielo hviezdoslav – antikvariat stary svet 1basnicke dielo hviezdoslav – antikvariat stary svet 2
basnicke dielo hviezdoslav

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo