POSLEDNÍ HABSBURGOVCI A SLOVENSKO - Holec Roman - Antikvariát

POSLEDNÍ HABSBURGOVCI A SLOVENSKO

Product Description

Hoci Slovensko bolo s Habsburgským rodom úzko spojené stáročnými dejinami, z nášho vedomia sa akoby vytratili všetky súvislosti medzi konkrétnymi korunovanými hlavami a slovenským územím.
Verejnosť pozná relatívne dobre Františka Ferdinanda, ešte menej posledného Habsburga na tróne Karola IV. a takmer vôbec nie Ferdinanda V., predchodcu a strýka Františka Jozefa. O ich pobytoch, práci a cestách po Slovensku sa nevie takmer nič. Kniha slovenského historika odhaľuje na základe bohatého výskumu a na pozadí pútavých príbehov práve tieto súvislosti. Predstavuje aj rodiny dvoch vnučiek Františka Jozefa, ako aj ďalších Habsburgovcov, ktorí žili a pobudli na slovenskom území. Nezabúda ani na iné významné rody a osobnosti, ktoré sa dostali s Habsburgovcami a Slovenskom do úzkych väzieb, najmä na Coburgovcov či belgickú princeznú Štefániu.

Kniha si všíma nielen štátne akty, manévre, poľovačky, život na súkromných majetkoch Habsburgovcov, ich kúpeľné pobyty, ale aj komplikovaný postoj slovenskej politiky k dynastii. Stretneme sa s menami ako Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Štefan Moyzes, Milan Hodža, Andrej Hlinka a ďalšími a budeme sledovať zložitý proces prechodu od príslovečnej lojality až po definitívny rozchod Slovenska s Habsburgskou dynastiou. ; o autorovi: Prof. PhDr. Roman Holec, DrSc. (* 9. november 1959) je slovenský historik, pôsobiaci na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a na Historickom ústave SAV.

Ďalšie informácie

Holec Roman
Žánre

História > dejiny slovenské
Literatúra faktu > beletrizované texty
Literatúra faktu > životopisy & portréty
Populárno-náučná všehochuť (varia) > z histórie

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.-21.st.
Podpis
Vydavateľstvo Ikar
Edícia Historické biografie
Zväzok v edícii 28.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 2001
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie čiernobiele reprodukcie a fotografie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 302
Stav dobrý až veľmi dobrý, bez pečiatok a vpisov
Anotácia Hoci Slovensko bolo s Habsburgským rodom úzko spojené stáročnými dejinami, z nášho vedomia sa akoby vytratili všetky súvislosti medzi konkrétnymi korunovanými hlavami a slovenským územím. Verejnosť pozná relatívne dobre Františka Ferdinanda, ešte menej posledného Habsburga na tróne Karola IV. a takmer vôbec nie Ferdinanda V., predchodcu a strýka Františka Jozefa. O ich pobytoch, práci a cestách po Slovensku sa nevie takmer nič. Kniha slovenského historika odhaľuje na základe bohatého výskumu a na pozadí pútavých príbehov práve tieto súvislosti. Predstavuje aj rodiny dvoch vnučiek Františka Jozefa, ako aj ďalších Habsburgovcov, ktorí žili a pobudli na slovenskom území. Nezabúda ani na iné významné rody a osobnosti, ktoré sa dostali s Habsburgovcami a Slovenskom do úzkych väzieb, najmä na Coburgovcov či belgickú princeznú Štefániu. Kniha si všíma nielen štátne akty, manévre, poľovačky, život na súkromných majetkoch Habsburgovcov, ich kúpeľné pobyty, ale aj komplikovaný postoj slovenskej politiky k dynastii. Stretneme sa s menami ako Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Štefan Moyzes, Milan Hodža, Andrej Hlinka a ďalšími a budeme sledovať zložitý proces prechodu od príslovečnej lojality až po definitívny rozchod Slovenska s Habsburgskou dynastiou. ; o autorovi: Prof. PhDr. Roman Holec, DrSc. (* 9. november 1959) je slovenský historik, pôsobiaci na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a na Historickom ústave SAV.
Skladové číslo003792

Ukážky knihy

posledni habsburgovci a slovensko – antikvariat stary svet
posledni habsburgovci a slovensko

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo