OSOBITNÁ PARTIZÁNSKA BRIGÁDA GOTTWALD - Antikvariát Starý svet

OSOBITNÁ PARTIZÁNSKA BRIGÁDA GOTTWALD

Product Description

Hneď po vypuknutí Slovenského národného povstania vstúpila do bojov partizánska brigáda Klement Gottwald, ktorá operovala predovšetkým na Spiši a Gemeri. Podľa dobových záznamov len v septembri 1944 vykonala 58 diverzných akcií na cestách a železniciach, kde zničila 38 áut a 17 vlakov. Okrem toho vyhodila do povetria viacero mostov a cestných dopravných zariadení. Základ partizánskej brigády Klement Gottwald tvorila skupina sovietskych výsadkárov, ktorí sa na naše územie dostali v lete 1944. Pôvodne mali pôsobiť na Zakarpatskej Ukrajine, presunuli sa však do oblasti Čergova. Základ brigády tvorilo 23 príslušníkov pod velením kapitána Vjačeslava Kvitinského. Koncom roka 1944 mala spomínaná brigáda viac ako 300 členov a členila sa na päť diverzných rôt a štyri oddiely s názvami Lipa, Druhý diverzný oddiel, Levočský oddiel a Štábny oddiel. Hneď na začiatku činnosti sa brigáda zúčastnila obrany Čergova. (zdroj: vtedy.sk)

Ďalšie informácie

Golema Andrej
Žánre

História > dejiny slovenské
História > dejiny 20. storočia
História > Slovenský štát 1939-45 & SNP
Vojenská literatúra / Zbrane > II. svetová vojna

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Osveta
Edícia Gemerské vlastivedné pohľady
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Martin
Rok vydania 1971
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie čiernobiele fotografie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 208+32
Stav dobrý, pečiatky, opotrebovaný prebal
Anotácia Hneď po vypuknutí Slovenského národného povstania vstúpila do bojov partizánska brigáda Klement Gottwald, ktorá operovala predovšetkým na Spiši a Gemeri. Podľa dobových záznamov len v septembri 1944 vykonala 58 diverzných akcií na cestách a železniciach, kde zničila 38 áut a 17 vlakov. Okrem toho vyhodila do povetria viacero mostov a cestných dopravných zariadení. Základ partizánskej brigády Klement Gottwald tvorila skupina sovietskych výsadkárov, ktorí sa na naše územie dostali v lete 1944. Pôvodne mali pôsobiť na Zakarpatskej Ukrajine, presunuli sa však do oblasti Čergova. Základ brigády tvorilo 23 príslušníkov pod velením kapitána Vjačeslava Kvitinského. Koncom roka 1944 mala spomínaná brigáda viac ako 300 členov a členila sa na päť diverzných rôt a štyri oddiely s názvami Lipa, Druhý diverzný oddiel, Levočský oddiel a Štábny oddiel. Hneď na začiatku činnosti sa brigáda zúčastnila obrany Čergova. (zdroj: vtedy.sk)
Skladové číslo006955

Ukážky knihy

osobitna partizanska brigada gottwald – antikvariat stary svetosobitna partizanska brigada gottwald – antikvariat stary svet 1osobitna partizanska brigada gottwald – antikvariat stary svet 2osobitna partizanska brigada gottwald – antikvariat stary svet 3
osobitna partizanska brigada gottwald

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo