DENNÍK ANNY FRANKOVEJ - Antikvariát Starý svet

DENNÍK ANNY FRANKOVEJ

12. júna 1942 - 1. augusta 1944

Product Description

prvé slovenské vydanie; Annelies Marie Franková (* 12. jún 1929, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko – † koniec februára – polovica marca 1945, Bergen-Belsen, Nemecko) bolo nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou skrývalo počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny padlo za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Do denníka si začala zapisovať udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944. Zachytáva v ňom všetky udalosti, ktoré sa okolo nej dejú, rovnako ako aj jednotvárne dni v ich úkryte. Po tom, čo v marci 1944 začula v dánskom Slobodnom rádiu Oranje, vysielajúcom z Veľkej Británie, výzvu, aby občania poskytli svoje denníky pre povojnovú zbierku, ktorá mala slúžiť na historické účely, svoj denník začala prepisovať do podoby knihy. Počas desiatich týždňov (10. máj – 4. august 1944) tak prepísala podstatnú časť svojho denníka – stihla pripraviť 324 strán svojej novej knihy. Denník sa končí zápisom, ktorý urobila len pár dní pred tým, ako ich objavili nemeckí vojaci. Jej denník zostal v úkryte, kde ho objavila Miep Giesová a schovala ho. Keď sa Annin otec Otto Frank po oslobodení vrátil do Amsterdamu, odovzdala mu Miep denník jeho dcéry. Ten spravil z neho niekoľko kópií, ktoré rozoslal ich rodine. Neskôr jej denník upravil do knižnej podoby a v júni 1947 kniha prvýkrát vyšla v Holandsku. Jej denník bol vydaný v miliónových nákladoch a preložený do 60 jazykov. (zdroj: wikipedia.sk)

Ďalšie informácie

Žánre

História > dejiny európske
História > dejiny 20. storočia
Literatúra faktu > pamäte & memoáre
Vojenská literatúra / Zbrane > beletrizované texty
Vojenská literatúra / Zbrane > II. svetová vojna

Krajina autora neuvedené
Storočie autora neuvedené
Podpis
Vydavateľstvo Mladé letá
Edícia Za nový život
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1960
Náklad 10260
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad Valehrachová Margita
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 254
Stav opotrebovaný, zošikmený chrbát, pečiatky, zoslabená väzba na oboch predsádkach, chýbajúci prebal
Anotácia prvé slovenské vydanie; Annelies Marie Franková (* 12. jún 1929, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko – † koniec februára – polovica marca 1945, Bergen-Belsen, Nemecko) bolo nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou skrývalo počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny padlo za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Do denníka si začala zapisovať udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944. Zachytáva v ňom všetky udalosti, ktoré sa okolo nej dejú, rovnako ako aj jednotvárne dni v ich úkryte. Po tom, čo v marci 1944 začula v dánskom Slobodnom rádiu Oranje, vysielajúcom z Veľkej Británie, výzvu, aby občania poskytli svoje denníky pre povojnovú zbierku, ktorá mala slúžiť na historické účely, svoj denník začala prepisovať do podoby knihy. Počas desiatich týždňov (10. máj – 4. august 1944) tak prepísala podstatnú časť svojho denníka - stihla pripraviť 324 strán svojej novej knihy. Denník sa končí zápisom, ktorý urobila len pár dní pred tým, ako ich objavili nemeckí vojaci. Jej denník zostal v úkryte, kde ho objavila Miep Giesová a schovala ho. Keď sa Annin otec Otto Frank po oslobodení vrátil do Amsterdamu, odovzdala mu Miep denník jeho dcéry. Ten spravil z neho niekoľko kópií, ktoré rozoslal ich rodine. Neskôr jej denník upravil do knižnej podoby a v júni 1947 kniha prvýkrát vyšla v Holandsku. Jej denník bol vydaný v miliónových nákladoch a preložený do 60 jazykov. (zdroj: wikipedia.sk)
Skladové číslo004884

Ukážky knihy

dennik anny frankovej – antikvariat stary svetdennik anny frankovej – antikvariat stary svet 1dennik anny frankovej – antikvariat stary svet 2
dennik anny frankovej

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo