NÁŠ MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK - Štvrtecký Š. - Antikvariát Starý svet

NÁŠ MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK

Product Description

Dnes vari niet človeka, čo by nepoznal meno Milana Rastislava Štefánika. Vynorilo sa zo zabudnutia a opäť sa stalo symbolom. Aký však bol človek, čo sa za ním skrýval?
Odpoveď na túto otázku dá každému záujemcovi kniha slovenského historika Štefana Štvrteckého Náš Milan Rastislav Štefánik. Autor s precíznosťou vedca a so zanietením úprimného obdivovateľa sleduje Štefánikove osudy od kolísky po hrob. Priblíži čitateľovi jeho rodisko i rodinné zázemie, sprevádza ho na štúdiách v Prahe, kde po prvý raz Štefánik prenikol do intelektuálnych a umeleckých kruhov, sleduje jeho vedeckú dráhu v Paríži i na výpravách na Tahiti, v Turkestane či v Ekvádore. Štefánik postupne, už ako francúzsky občan, začne plniť popri vedeckej práci aj diplomatické úlohy. Tak preniká do sveta vysokej politiky, francúzskych mocenských záujmov. Nikdy však neprestáva myslieť na svoju vlasť, na Slovensko uväznené v Rakúsko-uhorskej monarchii. Spolu s T. G. Masarykom a E. Benešom sa stáva vedúcou osobnosťou zahraničného protihabsburského odboja. Ako vojenský letec sa aktívne zúčastňuje v bojoch prvej svetovej vojny, ktorú chápal ako východisko na získanie národnej samostatnosti.
Vojna sa skončila, Štefánik sa vracal do oslobodenej vlasti. Keď sa jeho noha dotkla rodnej hrudy, už o tom pravdepodobne nevedel. Letecké nešťastie na vojenskom letisku vo Vajnoroch ostalo doposiaľ nevyjasnené.

Ďalšie informácie

Štvrtecký Štefan
Žánre

História > dejiny slovenské
História > dejiny 20. storočia
Literatúra faktu > životopisy & portréty

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Smena
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1990
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie čiernobiele fotografie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 305
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov, mierne opotrebovaný prebal (viď titulné foto)
Anotácia Dnes vari niet človeka, čo by nepoznal meno Milana Rastislava Štefánika. Vynorilo sa zo zabudnutia a opäť sa stalo symbolom. Aký však bol človek, čo sa za ním skrýval? Odpoveď na túto otázku dá každému záujemcovi kniha slovenského historika Štefana Štvrteckého Náš Milan Rastislav Štefánik. Autor s precíznosťou vedca a so zanietením úprimného obdivovateľa sleduje Štefánikove osudy od kolísky po hrob. Priblíži čitateľovi jeho rodisko i rodinné zázemie, sprevádza ho na štúdiách v Prahe, kde po prvý raz Štefánik prenikol do intelektuálnych a umeleckých kruhov, sleduje jeho vedeckú dráhu v Paríži i na výpravách na Tahiti, v Turkestane či v Ekvádore. Štefánik postupne, už ako francúzsky občan, začne plniť popri vedeckej práci aj diplomatické úlohy. Tak preniká do sveta vysokej politiky, francúzskych mocenských záujmov. Nikdy však neprestáva myslieť na svoju vlasť, na Slovensko uväznené v Rakúsko-uhorskej monarchii. Spolu s T. G. Masarykom a E. Benešom sa stáva vedúcou osobnosťou zahraničného protihabsburského odboja. Ako vojenský letec sa aktívne zúčastňuje v bojoch prvej svetovej vojny, ktorú chápal ako východisko na získanie národnej samostatnosti. Vojna sa skončila, Štefánik sa vracal do oslobodenej vlasti. Keď sa jeho noha dotkla rodnej hrudy, už o tom pravdepodobne nevedel. Letecké nešťastie na vojenskom letisku vo Vajnoroch ostalo doposiaľ nevyjasnené.
Skladové číslo000581

Ukážky knihy

nas m. r. stefanik1nas m. r. stefanik2nas m. r. stefanik3nas m. r. stefanik4nas milan rastislav stefanik 1
nas milan rastislav stefanik

700

1 na sklade

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo