SLOVENSKÝ ĽUDOVÝ ODEV - Nosáľová Viera - Antikvariát Starý svet

SLOVENSKÝ ĽUDOVÝ ODEV

Product Description

Autorka je významná slovenská etnologička, jej publikácia patrí k najvýznamnejším a najobsažnejším publikáciám venujúcich sa ľudovému odevu (krojom) Slovenska (viď foto). Kapitoly sú podelené podľa regionálnej príslušnosti. Opisy sú dopĺňané bohatou ilustračnou časťou – tabule farebných kresieb typických ženských a mužských súčastí (Radoslava Mikulová), farebné fotografie svojráznej výzdoby – výšivky, tkaniny, čipky (Mikuláš Červeňanský), ako aj čiernobiele fotografie ľudí, pôvodných nositeľov krojov. Pri ich výbere vidieť úsilie ukázať čitateľovi čosi z práce takých významných zberateľov a fotografov, ako boli Pavel Socháň (zač. 20. st.) a Karol Plicka (medzivojnové roky), ktorí zachytili dnes rýchlo zanikajúci svet vtedajšej slovenskej dediny. Doplňujú ich novšie zábery od viacerých autorov.

Ďalšie informácie

Nosáľová Viera
Žánre

Encyklopédie
História > dejiny slovenské
Národopis / Ľudová kultúra / Remeslá > ľudový odev (kroje)
Umenie > fotografia umelecká

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Osveta
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Martin
Rok vydania 1983
Náklad 10000
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad neuvedené
Ilustrácie Mikulová R. (far. tabule a perovky), Červeňanský M., Nosáľová V., Plicka K., Socháň P. a iní (far. a čb fotografie)
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 4° Quarto - m (25 - 30cm)
Počet strán 220
Stav veľmi dobrý
Anotácia Autorka je významná slovenská etnologička, jej publikácia patrí k najvýznamnejším a najobsažnejším publikáciám venujúcich sa ľudovému odevu (krojom) Slovenska (viď foto). Kapitoly sú podelené podľa regionálnej príslušnosti. Opisy sú dopĺňané bohatou ilustračnou časťou - tabule farebných kresieb typických ženských a mužských súčastí (Radoslava Mikulová), farebné fotografie svojráznej výzdoby - výšivky, tkaniny, čipky (Mikuláš Červeňanský), ako aj čiernobiele fotografie ľudí, pôvodných nositeľov krojov. Pri ich výbere vidieť úsilie ukázať čitateľovi čosi z práce takých významných zberateľov a fotografov, ako boli Pavel Socháň (zač. 20. st.) a Karol Plicka (medzivojnové roky), ktorí zachytili dnes rýchlo zanikajúci svet vtedajšej slovenskej dediny. Doplňujú ich novšie zábery od viacerých autorov.
Skladové číslo000694

Ukážky knihy

slovensky ludovy odev1slovensky ludovy odev2slovensky ludovy odev4slovensky ludovy odev5slovensky ludovy odev6slovensky ludovy odev3
slovensky ludovy odev

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo