BÁSNE - Lermontov Michail Jurievič - Antikvariát Starý svet

BÁSNE

Product Description

prierez básnickou tvorbou významného ruského romantického básnika (viď foto) . obsahuje okrem iného aj filozofickú poému Démon (Lermontovove najväčšie dielo rozpráva príbeh o anjelovi, ktorý sa zamiluje do smrteľníčky Tamary. Tu sa odráža básnikova sebareflexia ako démonického stvorenia. Melancholický Démon, ktorý bol vyvrhnutý z Raja, putuje po Zemi v nádeji, že opäť nájde pokoj. V noci navštívi Tamaru, ale jeho bozk ju zabije ako smrtiaci jed. Démon preklína svoje sny o lepšom živote. Lermontov na tomto diele pracoval už od svojich 14 rokov a vydali ho až posmrtne.) alebo Pieseň o cárovi Ivanovi Vasilievičovi, mladom opričnikovi a kupcovi Kalašnikovovi (Dej tejto historickej poémy sa odohráva v časoch vlády Ivana Hrozného, priamo v Moskve. Hoci poéma zachytáva cára aj jeho dvor, hlavnou postavou tu je príslušník nižšej vrstvy, mladý kupec Kalašnikov. Do jeho krásnej a vernej ženy Aľony sa vášnivo zamiluje cárov obľúbený gardista Kiribejevič. Keď vo svojej bezohľadnej náruživosti Aľonu cestou z kostola zneuctí, Kalašnikov mu prisahá pomstu. Využije povestné pästné zápasy, ktoré sa usporadúvali za cárovej účasti k obveseleniu ľudu, a tam v otvorenom súboji…)

Ďalšie informácie

Lermontov Michail Jurievič
Žánre

Poézia > poézia svetová

Krajina autora Rusko
Storočie autora 19.st.
Podpis
Vydavateľstvo Tatran
Edícia Svetoví klasici
Zväzok v edícii 7.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1950
Náklad 4000
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad Jesenská Zora
Ilustrácie Weisskopf Viliam (obálka)
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - väčší (22,5 - 25cm)
Počet strán 235
Stav dobrý až mierne opotrebovaný, chýbajúci prebal, fľaky na knižných doskách (viď foto), podpis býv. majiteľa perom na titulnom liste
Anotácia prierez básnickou tvorbou významného ruského romantického básnika (viď foto) . obsahuje okrem iného aj filozofickú poému Démon (Lermontovove najväčšie dielo rozpráva príbeh o anjelovi, ktorý sa zamiluje do smrteľníčky Tamary. Tu sa odráža básnikova sebareflexia ako démonického stvorenia. Melancholický Démon, ktorý bol vyvrhnutý z Raja, putuje po Zemi v nádeji, že opäť nájde pokoj. V noci navštívi Tamaru, ale jeho bozk ju zabije ako smrtiaci jed. Démon preklína svoje sny o lepšom živote. Lermontov na tomto diele pracoval už od svojich 14 rokov a vydali ho až posmrtne.) alebo Pieseň o cárovi Ivanovi Vasilievičovi, mladom opričnikovi a kupcovi Kalašnikovovi (Dej tejto historickej poémy sa odohráva v časoch vlády Ivana Hrozného, priamo v Moskve. Hoci poéma zachytáva cára aj jeho dvor, hlavnou postavou tu je príslušník nižšej vrstvy, mladý kupec Kalašnikov. Do jeho krásnej a vernej ženy Aľony sa vášnivo zamiluje cárov obľúbený gardista Kiribejevič. Keď vo svojej bezohľadnej náruživosti Aľonu cestou z kostola zneuctí, Kalašnikov mu prisahá pomstu. Využije povestné pästné zápasy, ktoré sa usporadúvali za cárovej účasti k obveseleniu ľudu, a tam v otvorenom súboji...)
Skladové číslo003264

Ukážky knihy

basne – lermontov 1basne – lermontov 2basne – lermontov 3
basne – lermontov

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo