HABÁNI NA SLOVENSKU - Kalesný František - Antikvariát Starý svet

HABÁNI NA SLOVENSKU

Product Description

Kniha o vzniku a pôsobení habánskej komunity, dramatických a pohnutých osudoch, i o jej umeleckoremeselných schopnostiach. Populárne rozprávanie o jedinečnom, ale dosiaľ nie veľmi známom úseku slovenských dejín prináša po prvý raz komplexný obraz o zaujímavej sociálnej a národnostnej skupine na moravsko-slovenskom rozhraní. Autor sleduje ich vývin, usídľovanie sa na Morave, na západnom Slovensku, ale aj v Sedmohradsku, Valašsku, Rusku a v Amerike. Ťažisko práce spočíva v opise života na Slovensku, predovšetkým v najtypickejších lokalitách-Sobotište, Veľké Leváre, Brodské, Moravský Ján, Dechtice a inde. Spôsob života v habánskych obciach autor približuje aj úryvkami zo starých autentických dokumentov-pracovných poriadkov, pravidiel správania a pod. Autor si všíma remeselnícku a umeleckú činnosť habánov a ich vplyv na formovanie slovenskej ľudovej keramiky. Novým spôsobom interpretuje fakty o vzniku fajansy na Slovensku. habáni sú neodlučiteľnou súčasťou našej kultúrnej histórie a časť z nich, ktorá splynula s domácim obyvateľstvom, spoluvytvárala naše ľudové umelecko-remeselné tradície. Ostali pre nás nezabudnuteľní svojou pracovitosťou a zručnosťou stvárnenou vo svojej keramike neodolateľného čara.

Ďalšie informácie

Kalesný František
Žánre

História > dejiny slovenské
Miestopis > Slovensko
Národopis / Ľudová kultúra / Remeslá > ľudové umenie & remeslá
Národopis / Ľudová kultúra / Remeslá > etnografia – iné kultúry
Národopis / Ľudová kultúra / Remeslá > súhrnné publikácie
Umenie > nezaradené

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Tatran
Edícia mimo edície
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1981
Náklad 6000
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie čiernobiele a farebné fotografie, reprodukcie
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 4° Quarto - m (25 - 30cm)
Počet strán 376
Stav dobrý, bez pečiatok a vpisov
Anotácia Kniha o vzniku a pôsobení habánskej komunity, dramatických a pohnutých osudoch, i o jej umeleckoremeselných schopnostiach. Populárne rozprávanie o jedinečnom, ale dosiaľ nie veľmi známom úseku slovenských dejín prináša po prvý raz komplexný obraz o zaujímavej sociálnej a národnostnej skupine na moravsko-slovenskom rozhraní. Autor sleduje ich vývin, usídľovanie sa na Morave, na západnom Slovensku, ale aj v Sedmohradsku, Valašsku, Rusku a v Amerike. Ťažisko práce spočíva v opise života na Slovensku, predovšetkým v najtypickejších lokalitách-Sobotište, Veľké Leváre, Brodské, Moravský Ján, Dechtice a inde. Spôsob života v habánskych obciach autor približuje aj úryvkami zo starých autentických dokumentov-pracovných poriadkov, pravidiel správania a pod. Autor si všíma remeselnícku a umeleckú činnosť habánov a ich vplyv na formovanie slovenskej ľudovej keramiky. Novým spôsobom interpretuje fakty o vzniku fajansy na Slovensku. habáni sú neodlučiteľnou súčasťou našej kultúrnej histórie a časť z nich, ktorá splynula s domácim obyvateľstvom, spoluvytvárala naše ľudové umelecko-remeselné tradície. Ostali pre nás nezabudnuteľní svojou pracovitosťou a zručnosťou stvárnenou vo svojej keramike neodolateľného čara.
Skladové číslo004764

Ukážky knihy

habani na slovensku – antikvariat stary svethabani na slovensku – antikvariat stary svet 1habani na slovensku – antikvariat stary svet 2habani na slovensku – antikvariat stary svet 3habani na slovensku – antikvariat stary svet 4habani na slovensku – antikvariat stary svet 5habani na slovensku – antikvariat stary svet 6
habani na slovensku

6000

1 na sklade

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo