Z ILEGALITY DO POVSTANIA - Jablonický Jozef - Antikvariát Starý svet

Z ILEGALITY DO POVSTANIA

Kapitoly z občianskeho odboja

Product Description

raritne sa objavujúce pôvodné vydanie z roku 1969; info o autorovi i diele: PhDr. Jozef Jablonický, DrSc. (* 3. január 1933, Zavar – † 7. december 2012, Bratislava) bol slovenský historik. Absolvoval Filozofickú fakultu UK v Bratislave. V rokoch 1960 – 1974 pracoval v Historickom ústave SAV, v rokoch 1974 – 1990 v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody. V roku 1969 vydal knihu Z ilegality do povstania, v ktorej oponoval vtedajšej rétorike čelných predstaviteľov komunistickej strany o ich angažovanosti v príprave SNP, za čo bol neskôr perzekvovaný. V rokoch 1974 – 1990 mal znemožnenú publikačnú činnosť, viaceré jeho samizdatové štúdie boli publikované v zahraničí, najmä v Kanade a USA. Počas normalizácie bol prenasledovaný a sledovaný pod kódovým označením „Anti“ komunistickou ŠtB. Po r. 1990 pracoval v Ústave politických vied SAV, v rokoch 1990 – 1998 ako jeho riaditeľ, v rokoch 1998 – 2007 ako predseda vedeckej rady.; Anotácia k novému vydaniu z roku 2009: Monografia Z ilegality do povstania (Kapitoly z občianskeho odboja) patrí medzi Jablonického najkvalitnejšie práce. Spolu s Prečanovými dokumentmi k SNP sa stala synonymom komplexne najlepšej knižnej publikácie o odboji na Slovensku. Je zároveň symbolom charakteru autora a jeho nezlomnej úcty k historickému faktu, ktorý nemožno meniť podľa priania mocných. Od vydania knihy nás delí štyridsať rokov, počas ktorých boli napísané tisícky štúdií a stovky kníh o problematike odboja a SNP v sterilnej dobe normalizácie i v slobodnej ponovembrovej ére. Viaceré z nich čiastkovo prehĺbili i spresnili základné informácie obsiahnuté v jednotlivých kapitolách tejto Jablonického knihy. Ako celok však zostáva dodnes neprekonaná a možno z nej čerpať bez väčších obáv zo „zostarnutia“ a neaktuálnosti textu. Kniha je zároveň dôležitým svedkom svojej doby – doznievajúceho obdobia krátkej tvorivej voľnosti druhej polovice šesťdesiatych rokov. Nasledujúce politické premeny neblaho ovplyvnili nielen historikov či celú spoločnosť, ale osudovo aj samého Jozefa Jablonického. Uvedená publikácia bola vtedy stiahnutá z kníhkupectiev a knižníc a zničená. Zachovalo sa iba málo kusov.

Ďalšie informácie

Jablonický Jozef
Žánre

História > dejiny slovenské
História > dejiny 20. storočia
História > Slovenský štát 1939-45 & SNP
Odporúča Starý svet

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.-21.st.
Podpis
Vydavateľstvo Epocha
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1969
Náklad 5000
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 536
Stav dobrý, pečiatky na titulnom liste, nálepka na chrbáte preablu, prebal čiastočne opotrebovaný
Anotácia raritne sa objavujúce pôvodné vydanie z roku 1969; info o autorovi i diele: PhDr. Jozef Jablonický, DrSc. (* 3. január 1933, Zavar – † 7. december 2012, Bratislava) bol slovenský historik. Absolvoval Filozofickú fakultu UK v Bratislave. V rokoch 1960 – 1974 pracoval v Historickom ústave SAV, v rokoch 1974 – 1990 v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody. V roku 1969 vydal knihu Z ilegality do povstania, v ktorej oponoval vtedajšej rétorike čelných predstaviteľov komunistickej strany o ich angažovanosti v príprave SNP, za čo bol neskôr perzekvovaný. V rokoch 1974 – 1990 mal znemožnenú publikačnú činnosť, viaceré jeho samizdatové štúdie boli publikované v zahraničí, najmä v Kanade a USA. Počas normalizácie bol prenasledovaný a sledovaný pod kódovým označením „Anti“ komunistickou ŠtB. Po r. 1990 pracoval v Ústave politických vied SAV, v rokoch 1990 – 1998 ako jeho riaditeľ, v rokoch 1998 – 2007 ako predseda vedeckej rady.; Anotácia k novému vydaniu z roku 2009: Monografia Z ilegality do povstania (Kapitoly z občianskeho odboja) patrí medzi Jablonického najkvalitnejšie práce. Spolu s Prečanovými dokumentmi k SNP sa stala synonymom komplexne najlepšej knižnej publikácie o odboji na Slovensku. Je zároveň symbolom charakteru autora a jeho nezlomnej úcty k historickému faktu, ktorý nemožno meniť podľa priania mocných. Od vydania knihy nás delí štyridsať rokov, počas ktorých boli napísané tisícky štúdií a stovky kníh o problematike odboja a SNP v sterilnej dobe normalizácie i v slobodnej ponovembrovej ére. Viaceré z nich čiastkovo prehĺbili i spresnili základné informácie obsiahnuté v jednotlivých kapitolách tejto Jablonického knihy. Ako celok však zostáva dodnes neprekonaná a možno z nej čerpať bez väčších obáv zo „zostarnutia“ a neaktuálnosti textu. Kniha je zároveň dôležitým svedkom svojej doby - doznievajúceho obdobia krátkej tvorivej voľnosti druhej polovice šesťdesiatych rokov. Nasledujúce politické premeny neblaho ovplyvnili nielen historikov či celú spoločnosť, ale osudovo aj samého Jozefa Jablonického. Uvedená publikácia bola vtedy stiahnutá z kníhkupectiev a knižníc a zničená. Zachovalo sa iba málo kusov.
Skladové číslo004532

Ukážky knihy

z ilegality do povstania – antikvariat stary svetz ilegality do povstania – antikvariat stary svet 1z ilegality do povstania – antikvariat stary svet 2
z ilegality do povstania

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo