PETER M. BOHÚŇ - Dubnická Elena - Antikvariát Starý svet

PETER M. BOHÚŇ

Život a dielo

Product Description

Rozsiahla monografická štúdia vydaná v náklade 2000 kusov o významnom slovenskom maliarovi 19. storočia; dielo obsahuje frontispice, 41 vyobrazení v texte, 22 farebných a 107 čiernobielych reprodukcií v obrazovej časti a 101 reprodukcií v katalógu; Peter Michal Bohúň, (* 29. september 1822, Veličná – † 20. máj 1879, Bielsko-Biała, Poľsko) bol slovenský maliar. Najčastejším obsahom jeho malieb boli portréty, ktoré sú vystavené vo väčšine slovenských galérií, v Prahe a iných mestách Európy. Taktiež tvoril oltárne obrazy, ktoré sú roztrúsené v kostoloch po celom Slovensku a Poľsku. Krajinomaľbe sa venoval len príležitostne, pričom vychádzal najmä z prírodných motívov oravského regiónu. Za vyvrcholenie jeho tvorby je považovaná temperová skica „Slovenské ľudové zhromaždenie“, s postavami ľudí v krojoch z celého Slovenska. Jeho pravdepodobne najznámejším obrazom je portrét slovenského národného buditeľa Jána Francisciho ako dobrovoľníckeho kapitána.

Ďalšie informácie

Dubnická Elena
Žánre

Literatúra faktu > životopisy & portréty
Umenie > výtvarné umenie

Krajina autora Slovensko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry (SVKL)
Edícia Majstri slovenského umenia
Zväzok v edícii 1.
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1960
Náklad 2000
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie Bohúň Peter M. (čiernobiele a farebné reprodukcie)
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 4° Quarto - v (30 - 35cm)
Počet strán 478
Stav dobrý, pečiatka na impresume, bez vpisov, chýbajúci prebal, mierne fľaky na knižných doskách (viď foto)
Anotácia Rozsiahla monografická štúdia vydaná v náklade 2000 kusov o významnom slovenskom maliarovi 19. storočia; dielo obsahuje frontispice, 41 vyobrazení v texte, 22 farebných a 107 čiernobielych reprodukcií v obrazovej časti a 101 reprodukcií v katalógu; Peter Michal Bohúň, (* 29. september 1822, Veličná – † 20. máj 1879, Bielsko-Biała, Poľsko) bol slovenský maliar. Najčastejším obsahom jeho malieb boli portréty, ktoré sú vystavené vo väčšine slovenských galérií, v Prahe a iných mestách Európy. Taktiež tvoril oltárne obrazy, ktoré sú roztrúsené v kostoloch po celom Slovensku a Poľsku. Krajinomaľbe sa venoval len príležitostne, pričom vychádzal najmä z prírodných motívov oravského regiónu. Za vyvrcholenie jeho tvorby je považovaná temperová skica „Slovenské ľudové zhromaždenie“, s postavami ľudí v krojoch z celého Slovenska. Jeho pravdepodobne najznámejším obrazom je portrét slovenského národného buditeľa Jána Francisciho ako dobrovoľníckeho kapitána.
Skladové číslo005022

Ukážky knihy

peter m bohun – zivot a dielo – antikvariat stary svetpeter m bohun – zivot a dielo – antikvariat stary svet 1peter m bohun – zivot a dielo – antikvariat stary svet 2peter m bohun – zivot a dielo – antikvariat stary svet 3
peter m bohun – zivot a dielo

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo