GOTIKA - Buran Dušan a kolektív - Antikvariát Starý svet

GOTIKA

Dejiny slovenského výtvarného umenia

Product Description

Z obdobia približne medzi rokmi 1250 až 1550 pochádzajú azda najcennejšie diela umeleckej histórie Slovenska. Osobnosti ako Majster Pavol z Levoče alebo Majster MS, či stavby kostolov v Košiciach, Bardejove alebo v Bratislave už viac než 100 rokov vzbudzujú záujem nielen v kruhoch historikov umenia, ale tiež u širokej verejnosti. Práve v posledných desaťročiach sa zásluhou nových objavov podarilo sprístupniť dosiaľ neznáme diela alebo po reštaurátorských zásahoch podstatne skorigovať predchádzajúce názory na ich miesto v dejinách európskeho umenia.
Slovenská národná galéria pripravila v rámci dlhodobého cyklu výstav a populárno-vedeckých publikácií knihu pod jednoduchým názvom – Gotika. K spolupráci na projekte boli oslovení nielen domáci odborníci, ale aj historici umenia z Čiech, Maďarska a z Nemecka. Prostredníctvom bohatej obrazovej dokumentácie a pútavých textov rozdelených do piatich základných kapitol sa k slovu dostávajú tak historické predpoklady vývinu gotickej architektúry – zakladanie kostolov v práve kolonizovaných oblastiach Spiša, Gemera a v stredoslovenských banských mestách – ako aj ich výzdoba skulptúrami a nástennými maľbami, na druhej strane urbanizmus, formovanie hradných sídiel a mestských štruktúr, či vytváranie diel pre liturgické prostredie – najmä oltárov s tabuľovými maľbami a sochami. Sledujeme umelecké cesty ich tvorcov, motívy ich mecenášov a očakávania divákov.
Túto panorámu uzavrú kapitoly venované neskorostredovekej vzdelanosti, reprezentované cennými ilumináciami v kódexoch farských a kapitulských knižníc alebo kultúre všedného dňa, ktorú sprostredkujeme sklom, keramikou ale aj náročne vyzdobenými dielami zlatníctva a liturgického textilu. V rámci katalógovej časti knihy je podrobnejšie komentovaných takmer 400 vybraných gotických stavieb, umeleckých diel alebo ich súborov.

Ďalšie informácie

Buran Dušan a kolektív
Žánre

Umenie > architektúra
Umenie > dejiny umenia
Umenie > výtvarné umenie

Krajina autora neuvedené
Storočie autora neuvedené
Podpis
Vydavateľstvo Slovenská národná galéria (SNG) / Slovart
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 2003
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad pôvodný text
Ilustrácie farebné a čiernobiele fotografie, reprodukcie, pôdorysy, náčrty
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 4° Quarto - v (30 - 35cm)
Počet strán 878
Stav veľmi dobrý až výborný
Anotácia Z obdobia približne medzi rokmi 1250 až 1550 pochádzajú azda najcennejšie diela umeleckej histórie Slovenska. Osobnosti ako Majster Pavol z Levoče alebo Majster MS, či stavby kostolov v Košiciach, Bardejove alebo v Bratislave už viac než 100 rokov vzbudzujú záujem nielen v kruhoch historikov umenia, ale tiež u širokej verejnosti. Práve v posledných desaťročiach sa zásluhou nových objavov podarilo sprístupniť dosiaľ neznáme diela alebo po reštaurátorských zásahoch podstatne skorigovať predchádzajúce názory na ich miesto v dejinách európskeho umenia. Slovenská národná galéria pripravila v rámci dlhodobého cyklu výstav a populárno-vedeckých publikácií knihu pod jednoduchým názvom – Gotika. K spolupráci na projekte boli oslovení nielen domáci odborníci, ale aj historici umenia z Čiech, Maďarska a z Nemecka. Prostredníctvom bohatej obrazovej dokumentácie a pútavých textov rozdelených do piatich základných kapitol sa k slovu dostávajú tak historické predpoklady vývinu gotickej architektúry – zakladanie kostolov v práve kolonizovaných oblastiach Spiša, Gemera a v stredoslovenských banských mestách – ako aj ich výzdoba skulptúrami a nástennými maľbami, na druhej strane urbanizmus, formovanie hradných sídiel a mestských štruktúr, či vytváranie diel pre liturgické prostredie – najmä oltárov s tabuľovými maľbami a sochami. Sledujeme umelecké cesty ich tvorcov, motívy ich mecenášov a očakávania divákov. Túto panorámu uzavrú kapitoly venované neskorostredovekej vzdelanosti, reprezentované cennými ilumináciami v kódexoch farských a kapitulských knižníc alebo kultúre všedného dňa, ktorú sprostredkujeme sklom, keramikou ale aj náročne vyzdobenými dielami zlatníctva a liturgického textilu. V rámci katalógovej časti knihy je podrobnejšie komentovaných takmer 400 vybraných gotických stavieb, umeleckých diel alebo ich súborov.
Skladové číslo003143
gotika – dejiny slovenskeho vytvarneho umenia

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo