SLOVENSKÉ NÁRODNÉ OBRODENIE 1787-1847 - Brock Peter

SLOVENSKÉ NÁRODNÉ OBRODENIE 1787-1847

K vzniku modernej slovenskej identity

Product Description

Peter Brock je kanadský historik, emeritný profesor na univerzite v Toronte. Autor sa vo svojom opuse, ojedinelom v anglickom jazykovom teritóriu, pokúsil o istú rekonštrukciu slovenského národného obrodenia na základe, takmer by sa chcelo povedať, že úplného, kompletného štúdia dovtedajšej literatúry aj pramenného materiálu, a hoci radikálne nemení obraz slovenského obrodenia, dáva mu vnútornú konzistenciu, akýsi vnútorný systém, poriadok. Navyše ho konštruuje na sledovaní vlastnej, slovenskej vývinovej línie, ale aj na českých a maďarských súvislostiach, ktoré často určujú slovenské myslenie, národnú ideológiu dodnes. Vnútorná diferenciácia slovenského národného obrodenia tvorí základ tejto monografie.

Jej prvú časť predstavuje katolícke hnutie, vznik bernolákovčiny, druhú kollárovský slovansko-československý konzervativizmus a tretiu štúrovsko-hurbanovský slovansko-slovenský radikalizmus.

Ďalšie informácie

Brock Peter
Žánre

História > dejiny slovenské
História > národné obrodenie & Štúrovci
História > novovek (16.st.-1914)

Krajina autora neuvedené
Storočie autora neuvedené
Podpis
Vydavateľstvo Kalligram
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 2002
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad Kročanová - Roberts Dagmar
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba brožovaná (paperback)
Formát 8° Octavo - menší (17 - 18,5cm)
Počet strán 189
Stav dobrý, veľmi mierne prehnutá predná knižná doska (viď foto), vpisy (poznámky) ceruzkou na strane tiráže
Anotácia Peter Brock je kanadský historik, emeritný profesor na univerzite v Toronte. Autor sa vo svojom opuse, ojedinelom v anglickom jazykovom teritóriu, pokúsil o istú rekonštrukciu slovenského národného obrodenia na základe, takmer by sa chcelo povedať, že úplného, kompletného štúdia dovtedajšej literatúry aj pramenného materiálu, a hoci radikálne nemení obraz slovenského obrodenia, dáva mu vnútornú konzistenciu, akýsi vnútorný systém, poriadok. Navyše ho konštruuje na sledovaní vlastnej, slovenskej vývinovej línie, ale aj na českých a maďarských súvislostiach, ktoré často určujú slovenské myslenie, národnú ideológiu dodnes. Vnútorná diferenciácia slovenského národného obrodenia tvorí základ tejto monografie. Jej prvú časť predstavuje katolícke hnutie, vznik bernolákovčiny, druhú kollárovský slovansko-československý konzervativizmus a tretiu štúrovsko-hurbanovský slovansko-slovenský radikalizmus.
Skladové číslo003521

Ukážky knihy

slovenske narodne obrodenie 1787 – 1847 – antikvariat stary svet 1slovenske narodne obrodenie 1787 – 1847 – antikvariat stary svet 2slovenske narodne obrodenie 1787 – 1847 – antikvariat stary svet 3
slovenske narodne obrodenie 1787 – 1847 – antikvariat stary svet

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo