ILUMINÁCIE - Benjamin Walter - Antikvariát Starý svet

ILUMINÁCIE

Eseje

Product Description

zostavil, preložila a poznámku o autorovi mapísal Adam Bžoch; Walter Bendix Schönflies Benjamin (* 15. júl 1892, Berlín – † 27. september 1940, Port Bou) byl německý židovský literární kritik, filosof a překladatel (Balzac, Baudelaire, Marcel Proust atd.). Patřil k tzv. frankfurtské škole.; Výber z esejí a štúdií kritika a teoretika literatúry, ktorý prináša rovnako filozofické aj spoločenskokritické posolstvo. “Bol posledným veľkým symbolistickým kritikom – a určitom zmysle aj prvým – určite prvým, kto aplikoval teóriu básnictva na historickú kritiku. Tak ako zaobchádza Mallarmé so slovami, zaobchádza Benjamin s ideami; pomenúva ich, kladie ich vedľa seba a necháva ich vzájomne sa reflektovať.”
Charles Rosen
Theodor W. Adorno o Benjaminovi napísal: Jeho filozofické práce nevystupovali ako systém, ako voľne sa vnášajúce návrhy, ale formovali sa ako komentáre a kritiky textov. Tým sa presadila tradícia židovskej teológie v myslení vzťahujúcom sa na profánne látky, aby sa v ich najnepreniknuteľnejších vrstvách toto myslenie zmocnilo stopy, ktorú zanecháva pravda.

Ďalšie informácie

Benjamin Walter
Žánre

Literárna veda / Jazykoveda > literárna veda o svetových dielach
Literatúra faktu > eseje
Spoločenské vedy > filozofia

Krajina autora Nemecko
Storočie autora 20.st.
Podpis
Vydavateľstvo Kalligram
Edícia neuvedené
Zväzok v edícii neuvedené
Miesto vydania Bratislava
Rok vydania 1999
Náklad neuvedené
Prvé vydanie
Jazyk slovenský
Preklad Bžoch Adam, Truhlářová Jana
Ilustrácie bez obrazových príloh
Obálka
Väzba tvrdá
Formát 8° Octavo - stred (18,5 - 22,5cm)
Počet strán 288
Stav dobrý až veľmi dobrý, pečiatka ex libris na predsádke, meno býv. majiteľa na zadnej predsádke; kniha nemá prebal
Anotácia zostavil, preložila a poznámku o autorovi mapísal Adam Bžoch; Walter Bendix Schönflies Benjamin (* 15. júl 1892, Berlín – † 27. september 1940, Port Bou) byl německý židovský literární kritik, filosof a překladatel (Balzac, Baudelaire, Marcel Proust atd.). Patřil k tzv. frankfurtské škole.; Výber z esejí a štúdií kritika a teoretika literatúry, ktorý prináša rovnako filozofické aj spoločenskokritické posolstvo. "Bol posledným veľkým symbolistickým kritikom - a určitom zmysle aj prvým - určite prvým, kto aplikoval teóriu básnictva na historickú kritiku. Tak ako zaobchádza Mallarmé so slovami, zaobchádza Benjamin s ideami; pomenúva ich, kladie ich vedľa seba a necháva ich vzájomne sa reflektovať." Charles Rosen Theodor W. Adorno o Benjaminovi napísal: Jeho filozofické práce nevystupovali ako systém, ako voľne sa vnášajúce návrhy, ale formovali sa ako komentáre a kritiky textov. Tým sa presadila tradícia židovskej teológie v myslení vzťahujúcom sa na profánne látky, aby sa v ich najnepreniknuteľnejších vrstvách toto myslenie zmocnilo stopy, ktorú zanecháva pravda.
Skladové číslo004131

Ukážky knihy

iluminacie – antikvariat stary svetiluminacie – antikvariat stary svet 1
iluminacie

Nedostupné

Možno by sa Vám páčilo…

Webovú stránku vytvoril mayo